Badania gleby

DSC01180-1

NASZA PRACA

mapka badania gleby

OBSZAR DZIAŁANIA

DSC01270_bez rejestracji

OFERTA

Wiedza na temat parametrów fizykochemicznych gleby, takich jak pH czy zasobności w składniki pokarmowe jest niezbędna do tego, żeby efektywnie gospodarować jej zasobami i w pełni wykorzystywać potencjał produkcyjny. Bez dokładnej informacji dotyczącej odczynu gleby oraz zawartości najważniejszych makroskładników, takich jak fosfor, potas, magnez czy azot, nie ma możliwości precyzyjnego wyznaczenia dawki nawozowej.

Zbilansowane nawożenie – klucz do wysokich plonów

Dlaczego badania gleby są potrzebne? Zarówno niedobór, jak i nadmiar któregoś ze składników może okazać się niekorzystny dla uprawy roślin, co w konsekwencji wpływa ujemnie na wielkość i jakość plonów. Nawożenie roślin i uprawa „na oko” nie pozwala na efektywne i zbilansowane gospodarowanie składnikami pokarmowymi, co niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji.

Obniżenie wielkości i jakości plonów spowodowane niedoborem lub zachwianiem proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami pokarmowymi

Niewykorzystanie potencjału produkcyjnego gleby i rośliny uprawnej

Straty ekonomiczne spowodowane nadmiernym lub niezbilansowanym nawożeniem niedostosowanym do potrzeb danej gleby i uprawy

Niska efektywność procesu nawożenia, spowodowaną zbyt dużą podażą lub brakiem bilansu w stosunki do innych składników pokarmowych

Wymywanie składników nawozów do wód powierzchniowych i gruntowych oraz uwalnianie tlenków azotu do atmosfery


Straty środowiskowe spowodowane niewykorzystaniem nawozów przez rośliny uprawne

Wiedza – niezbędne narzędzie do efektywnego zarządzania swoim gospodarstwem

Regularnie przeprowadzane badania gleby stanowią podstawę poznania jej właściwości i umożliwiają racjonalne wykorzystanie jej potencjału. Prawidłowe, zbilansowane nawożenie roślin uprawnych, realizowane na podstawie precyzyjnie określonego zapotrzebowania na poszczególne składniki, jest możliwe tylko dzięki systematycznej analizie gleby i jej podstawowych parametrów.

Jakie korzyści daje regularna analiza gleby i wykorzystywanie zdobytych informacji w praktyce?

Podniesienie efektywności nawożenia poprzez prawidłowe wyznaczanie dawki poszczególnych składników pokarmowych i zachowanie pomiędzy nimi odpowiednich proporcji.
Wzrost wielkości jakości plonów dzięki stworzeniu roślinom uprawnym odpowiednich warunków do wzrostu i rozwoju (optymalne pH i zasobność gleby w fosfor, potas i magnez).
Oszczędność nawozów i pieniędzy dzięki stosowaniu tylko potrzebnych składników w odpowiednich dawkach.