Badania gleby
Wiedza na temat parametrów fizykochemicznych gleby, takich jak pH czy zasobności w składniki pokarmowe jest niezbędna do tego, żeby efektywnie gospodarować jej zasobami i w pełni wykorzystywać potencjał produkcyjny. Bez dokładnej informacji dotyczącej odczynu gleby oraz zawartości najważniejszych makroskładników, takich jak fosfor, potas, magnez czy azot, nie ma możliwości precyzyjnego wyznaczenia dawki nawozowej.
Zbilansowane nawożenie – klucz do wysokich plonów
Dlaczego badania gleby są potrzebne? Zarówno niedobór, jak i nadmiar któregoś ze składników może okazać się niekorzystny dla uprawy roślin, co w konsekwencji wpływa ujemnie na wielkość i jakość plonów. Nawożenie roślin i uprawa „na oko” nie pozwala na efektywne i zbilansowane gospodarowanie składnikami pokarmowymi, co niesie za sobą szereg negatywnych konsekwencji.
Obniżenie wielkości i jakości plonów spowodowane niedoborem lub zachwianiem proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami pokarmowymi
Niewykorzystanie potencjału produkcyjnego gleby i rośliny uprawnej
Straty ekonomiczne spowodowane nadmiernym lub niezbilansowanym nawożeniem niedostosowanym do potrzeb danej gleby i uprawy
Niska efektywność procesu nawożenia, spowodowaną zbyt dużą podażą lub brakiem bilansu w stosunki do innych składników pokarmowych
Wymywanie składników nawozów do wód powierzchniowych i gruntowych oraz uwalnianie tlenków azotu do atmosfery
Straty środowiskowe spowodowane niewykorzystaniem nawozów przez rośliny uprawne
Wiedza – niezbędne narzędzie do efektywnego zarządzania swoim gospodarstwem
Regularnie przeprowadzane badania gleby stanowią podstawę poznania jej właściwości i umożliwiają racjonalne wykorzystanie jej potencjału. Prawidłowe, zbilansowane nawożenie roślin uprawnych, realizowane na podstawie precyzyjnie określonego zapotrzebowania na poszczególne składniki, jest możliwe tylko dzięki systematycznej analizie gleby i jej podstawowych parametrów.